خانمها با مادر شدن یک مسولیت بزرگ و خطیری را به دوش خواهند کشید که لازمه آن متعهد بودن است. یکی از اولین مسولیتها داشتن تغذیه مناسب در دوران بارداری و حتی بعد از زایمان است، زیرا مستقیما با تغذیه و سلامت کودک در ارتباط خواهد بود. برای جلوگیری از کاهش شیر و داشتن شیر مقوی در این مطلب با ما همراه باشید.
از عوامل مهمی که موجب کاهش میزان شیر در مادر میگردد، گرفتگی سر سینه و زمانبندی در شیردهی میباشد. با ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و رفتاری این مشکلات به راحتی حل خواد شد.
راهکارهای ازدیاد شیر در مادران
مکیدن سینه از سوی کودک و تحریک سینه مادر، مهمترین مسیله برای ازدیاد شیر در مادر میباشد. مادران باید توجه داشته باشند که مکیدن سینه توسط نوزاد به عوامل بسیاری نظیر:
خوش طعم بودن شیر مادر: اجتناب از مواد غذایی چون سیر، پیاز، کلم و نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه، چای و نوشابه که موجب تحریک بیاشتهایی در نواد میگردد.
عدم استفاده از شیشه شیر و پستانک: برای کودک استفاده از شیشه و پستانک بسیار راحتتر از مکیدن سینه مادر میباشد، در نتیجه موجب کم شدن شیر مادر خواهد شد.
ورزش و فعالیت سنگین مادر: حرکات ورزشی و کارهای سنگین در دوران شیردهی توصیه نمیگردد، زیرا موجب ترشح اسید لاکتیک شده و نهایتا شیر مادر طعم تلخ میگردد و کودک از خوردن آن امتانع خواهد کرد.
زمانبندی در شیر دهی: رعایت زمانبندی برای شیر دهی فقط در هفتههای اول زایمان صورت گیرد، زیرا کودکان در چند هفته اول مدام در خواب هستند. اما با گذشت زمان و بزرگتر شدن نوزاد، هر وقت از شبانه روز که کودک نیاز و تمایل به شیر خوردن داشت دریغ نفرمایید.
محافظت از نوک سینه: توجه داشته باشید که نوک سینه همیشه تمیز بوده و دچار زخم نگردد، در اینصورت کودک از گرفتن و مکیدن اجتناب خواهد کرد.
آرامش روحی: قبل از استفاده از داروها و مواد خوراکی شیر افزا یک مادر باید از آرامش روحی برخوردار باشد، زیرا وجود استرس و درگیری ذهنی نه تنها باعث کاهش میزان شیر شده بلکه کیفیت شیر نیز دچار مشکل خواهد شد و نوزاد رغبت و تمایل کمتری برای گرفتن سینه نشان خواهد داد.
تعادل هورمونی: بسیاری از مشکلات بعد از زایمان نظیر کاهش شیر، افسردگی و ریزش مو از عدم تعادل و کمبود هورمونهای زنانه نشات میگیرد. بنابراین رژیم غذایی مقوی و درمان هورمونی به مادران توصیه میشود.
توصیههای تغذیهای برای ازدیاد شیر
برای ازدیاد و ترشح کافی شیر مادر مواد غذایی وجود دارند، که حاوی ترکیباتی نظیر فیتو استروژن، آرام بخشهای طبیعی و گیاهی، استروئیدهای گیاهی و تریپتوفان میباشند که کمک به عملکرد بهتر سلولهای عصبی و تولید وترشح شیر میکنند.
رازیانه: حاوی ترکیباتی است که سبب تغییرات هورمونی شده و در تولید شیر بسیار موثر خواهد بود.
سبزیجات برگ پهن و سبز: کلم، اسفناج، کاهو و ریحان از سبزیجاتی هستند که حاوی انواع مواد معدنی، ویتامینها، آنزیمها و فیتواستروژنها میباشند و مصرف آنها سبب ازدیاد شیر مادر میشود.
هویج و چغندر: این سبزیجات سرشار از مقدار زیادی بتاکاروتن هستند، که برای تولید شیر بسیار مورد نیاز بدن میباشند و همچنین حاوی روغنهای فرار و فیتواستروژن بوده که در تولید شیر مادر موثر هستند.
نوشیدنیها: برخی از نوشیدنیها نظیر آب، هنوانه، گرمک، ماءالشعیر و برخی از دم کردههایی که حاوی لاکتوژن بوده و کمک به ازدیاد شیر مادر میکنند.
منبع: مثبت مگ